Helium on kaikille tuttu ilmapallokaasu

Vappupallot, sima ja serpentiini ovat kaikki tuttuja ja turvallisia ilonluojia vappuhulinoissa. Usein leijailevia prinsessapalloja nähdään tiukasti kiinni kädessä tai taivaalla leijumassa ja oikein käytettynä heliumilla täytetty pallo on näyttävä, turvallinen ja pitkäkestoinen ilo.

 

Vapputori täytyy iloisesta juhlaväestä, tippaleipä tuoksuu ja sima maistuu. Lapsen on pakko saada värikäs ilmapallo ja teinipojat jo miettivät, kuinka pikkusiskon pallo varastetaan ja käytetään sitä kimeän äänen muodostamiseen. Ilmapallot ovat aina olleet ja tulevat olemaan yksi suosituimmista vappuelementeistä. Niiden suosion, suosikkihahmojen figuurien lisäksi, takaa Helium-N, eli tuttavallisesti ilmapallohelium, mikä saa värikkäät pallot leijumaan.

Ilmapallokaasuna helium on varsin turvallinen aine. Se on väritön, hajuton, mauton eikä se saastuta tai reagoi muiden aineiden kanssa. Kaasun hengittäminen kuitenkin voi olla vaarallista, sitä ei suositella tehtävän missään määrin, edes huumorimielessä. Heliumilla täytetyt ilmapallot kuuluvat kevätauringon, tippaleipien ja siman kanssa vappuun. Woikosken heliumlaitoksen operaattori Pepe Ikäläinen haluaa kuitenkin muistuttaa kaikkia, ettei pallojen täyttöaineella ole syytä leikkiä.

 – Ihmisen hengittäessä heliumia hänen äänenkorkeutensa nousee. Tämä johtuu siitä, että äänen nopeus heliumissa on kolme kertaa niin suuri kuin ilmassa. Helium myös nostaa äänihuulten resonanssitaajuutta, jolloin tuotetun puheen spektri nousee. Helium on myrkytöntä, mutta suurina määrinä syrjäyttää hapen verestä ja voi jopa aiheuttaa ilmarinnan. Keuhkoihin imetty helium ei myöskään toimi hengitysrefleksin aiheuttajana siten kuin esimerkiksi hiilidioksidi, joten sen hengittäminen ei ole suositeltavaa edes pienissä määrissä, Ikäläinen jatkaa.

Helium on hyvin monikäyttöinen aine muista kaasuista poikkeavien ominaisuuksien vuoksi. Heliumia voidaan käsitellä sekä neste- että kaasumaisessa muodossa. Helium on tuntemamme maailmankaikkeuden toiseksi yleisin alkuaine vedyn jälkeen. Vappupallon helium saa leijailemaan, koska aine on ilmaa kevyempää. Riippuen ilmapallon materiaalista pallo leijuu muutamasta tunnista muutamiin vuorokausiin. Tavallinen ilmapallo leijuu tyypillisimmin noin 5–7 tuntia.

Woikoski myy kaasuja niin yksityiskäyttöön kuin yrityksille. Lue lisää heliumista ja tilaa vappumieltä Woikoskelta: http://www.woikoski.fi/fi/ammattilaisille/teollisuus/erikoiskaasut/helium.

 

Sivut