Blogi

Eero Aspberg - Se on pienestä kii

Siinä Se nyt on. Kompressori jyskyttää, vaa’an lukemat asettuvat nätisti paikoillaan ja pullot kulkevat edestakaisin rivakkaa tahtia. Voikoskella kaikessa hiljaisuudessa muiden investointien varjossa valmisteltu uusi erikoisseoskaasujen täyttöasema on nyt toiminnassa ja projekti siltä osin päätöksessä. Kuten kaikissa lapsissa, oli tämänkin idean synnyttämisessä omat tuskansa, mutta tulos on parempi kuin osattiin odottaa. Henkilökohtainen panokseni oli tässä projektissa suurempi, kuin yhdessäkään muussa tähänastisella työurallani ja siten hieno kokemus, mutta koko hommasta ei olisi tullut mitään ilman yhteistyötä (kiitos Jari, Mikko, Jyrki, Ari, Tomi, Jukka, Antti ja kaikki muut!). Kokonaisuus onkin tällä kertaa suurempi kuin osiensa summa.

No mikä niissä nyt on niin erikoista? Erikoisseoskaasut ovat kaasuseoksia, joiden pitoisuudet ovat hyvin tarkkoja ja/tai pieniä, seoksessa olevien eri kaasujen lukumäärä on suuri, raaka-aineet ovat erittäin puhtaita tai eksoottisia, tai seos on muuten räätälöity hyvin rajattuun tarpeeseen. ”Se on pienestä kii” lauloi Samuli Edelmann Syksyn sävelessä 1991 – ja oli oikeassa, sillä tällaisten seosten valmistuksessa onnistuminen on kirjaimellisesti pienestä kiinni. Seokset tehdään vaa’an avulla, milligramman tarkkuudella, koko laitteiston liitosten on oltava ehdottoman tiiviitä ja yksikin virheliike pilaa tuntien työn.

Mieti, että tämänkin värkin, jolta tekstiä luet, valmistuksessa on ollut mukana erikoisseoskaasu. Auto, bussi tai lentokone, jolla matkustat, on päästötestattu erikoisseoskaasulla, puhumattakaan siitä määrästä, joka on tarvittu sen osien valmistukseen. Lääkkeet, joita popsit, on tutkittu erikoisseoskaasun avulla, ja se talven pimeinä iltoina nautittu, sisäisesti lämmittävä, laatukonjakki (XO, tietenkin) – kyllä, sekin on nähnyt elämänsä aikana erikoisseoskaasua. Ottaen siis huomioon, että käyttökohteita löytyy jokaiselta elämänalalta, ei uskoisi että erikoisseoskaasuissa on jotain ihmeellistä. Silti, nimenomaan Suomessa on pitkään oltu ulkomaalaisten toimijoiden varassa ja toimitukset kestävät mm. maantieteellisistä syistä kuukausia. Siksi uusi, suomalainen täyttöasema, panostus osaamiseen ja laatuun.

”Eikä tässä vielä kaikki”, mainostelevision ohjelmiston hyvin tunnetun viestin mukaisesti, sillä paras on vielä edessä. Minulla ei ole lupaa kertoa mitä, mutta voin vakuuttaa että olen innoissani siitä jatkosta, joka tälle projektille on tiedossa. Median tuputtama ja iltapäivälehtiä myyvä masentavan ajankuvan lööppiviidakko ei nimittäin löydä Woikoskella vastakaikua. Woikoskella on hienoa olla töissä, kun on mahtava draivi päällä ja yhä isompaa vaihdetta haetaan silmään. Miten se oikein onnistuu?

 

Meillä ei puhuta innovaatioista – ne tehdään!