Vahvan perheyhtiön historia

1882- Kimröökiä Venäjälle

Woikoski perustettiin vuonna 1882, kun nuori suomalainen insinööri Knut August Palmberg perusti Vehkalahden Koivuniemeen kimrööki- eli nokimustatehtaan.

Kimröökillä oli kysyntää, varsinkin Venäjällä, joka oli sen pääasiallinen ostajamaa. Vesivoima, tyydyttävät liikenneyhteydet ja menestyksekkäiden kauppojen edellyttämät yhteydet Venäjälle rakensivat liiketoiminnalle vankan pohjan. Tästä alkoi Woikosken tarina ja kasvu merkittäväksi kemianteollisuuden yritykseksi Suomessa.

1888- Rohkeilla toimilla menestykseen

Vuonna 1888 Knut August osti maa-alueen vesioikeuksineen Tirvalta, koska kimröökitehtaan tuotantoa piti laajentaa ja siirtää sellaiseen paikkaan, jossa sille olisi kasvuedellytyksiä. Kukoistavaan tehdasyhdyskuntaan Tirvalla kuuluivat saha, kuivaamo, kimröökitehdas, pajoja ja asuntoja työntekijöille.

1913- Kemian tehdas ja muutto Voikoskelle

Vuonna 1913 Knut Augustin poika, Bertil, perusti Tirvalle kemian tehtaan, joka tuotti steariinia ja talia kynttilä- ja saippuateollisuuden tarpeisiin. Hydraukseen eli vedyttämiseen tarvittavaa vetyä tehtiin elektrolyyttisesti avoimissa kennoissa hajottamalla vettä.

Sivutuotteena syntyi happikaasua, jota myytiin hitsaustarkoituksiin. Pian huomattiin, että happikaasusta oli tulossa tehtaan pääartikkeli – aiemmin kaasu oli Suomessa ollut tuontitavaraa.

Kun Tirvan koskien vesimäärä ei enää riittänyt kasvavan kaasuntuotannon tarpeisiin, päätti Bertil siirtää kemiallisen tehtaan Mäntyharjun Voikoskelle. Siellä tehdas aloitti Tirvalta tutulla tuotanto-ohjelmalla eli vety- ja happikaasulla sekä rasvojen hydrauksella. Kun tuotanto käynnistyi Voikoskella, alkoi todellinen kaasuteollisuuden voittokulku.

1933- Sinnikkyys palkitaan

Vuonna 1933 Voikoskella otettiin käyttöön ensimmäinen ilmantislauslaitos, jossa happea valmistettiin ilmaa tislaamalla. Neljä vuotta myöhemmin toimintansa aloitti vetyperoksiditehdas. Käynnistyessään se oli ainoa Pohjoismaissa - ja jopa ainoita maailmassa.

1940-luvulla toimitusjohtajaksi nimitettiin Bertilin poika Sven. Hän jatkoi yritystoimintaa menestyksekkäästi läpi laman, sodan sekä 1950-60-lukujen murroskauden. Tänä aikana Woikoski rakensi ilmatislaamon Imatralle, hapentäyttöasemat Varkauteen ja Kotkaan sekä vetytehtaan Espooseen.

1970- Kasvu kokonaistoimittajaksi

1970- ja 1980-luvun vaihteessa perheyhtiö selvisi kunnialla kilpailevan yrityksen vallankaappausyrityksistä. Yhtiön johtoon siirtyi toimitusjohtajaksi Clas Palmberg, joka on kehittänyt Woikoskesta vahvan kaasuliiketoiminnan kokonaistoimittajan.

Tänä päivänä Woikoski on vakaa kumppani monelle yritykselle.

 

 

2012- Kohti vety-yhteiskuntaa

Ensimmäinen suvun ulkopuolinen toimitusjohtaja nimitettiin vuonna 2012, kun ohjaimiin astui pitkään yrityksessä työskennellyt Kalevi Korjala.

Vahva kehityskulku on jatkunut koko 2000-luvun, sillä vuonna 2013–2014 Kokkolassa valmistuneet ilmakaasutehdas ja vetytehdas muodostavat Woikosken historian suurimman investoinnin. Muita investointeja on tehty mm. heliumin käsittelyyn.

Samaan aikaan yritys rakentaa vety-yhteiskuntaa kehittämällä omaa vetykonseptiaan panostamalla tuotantoon, logistiikkaan ja käyttösovelluksiin. Ensimmäinen suomalainen vetytankkausasema valmistui keväällä 2013 ja Suomen ensimmäisen vetyauton tunnistaa rekisterinumerosta WOI-1.