Happi on alkuaine, joka on välttämätön elämän kannalta. Hapen pitoisuus hengitysilmasta on 21% ja sitä esiintyy luonnossa lukuisina yhdisteinä kuten vetenä ja maaperän mineraaleina.
Happi on väritön, hajuton, mauton ja myrkytön kaasu. Se on vähän raskaampaa kuin ilma. Happea kuljetetaan ja varastoidaan paineenalaisena nesteytettynä kaasuna. Nestemäinen happi on vaaleansinistä ja erittäin kylmää. Yhdestä nestemäisestä happi litrasta saadaan noin 840 litraa kaasumaista happea.
Teollisuudessa happea käytetään voimakkaana hapettimena varsinkin teräs- ja kemianteollisuudessa.
Paperin raaka-aineeksi käytettävä massa täytyy valkaista, jotta paperista tulisi valkoista ja sille voitaisiin painaa värejä. Happivalkaisussa valkaisu aloitetaan hapella ja sen jälkeen jatkemaan muilla valkaisuvaiheilla.
Sitä käytetään myös kalanviljelyssä, kasvihuoneiden kasteluvesissä ja jätevesien biologisessa puhdistuksessa.
Happea käytetään pääsääntöisesti elintarviketeollisuudessa suojakaasupakkaamiseen. Elintarvikkeiden suojakaasuina käytetään kaasumaista happea, typpeä ja hiilidioksidia, sekä niiden seoksia. Happi parantaa esimerkiksi punaisen lihan värin säilyvyyttä.
Paperin raaka-aineeksi käytettävä massa yleensä valkaistaan, koska muuten paperi ei olisi valkoista eikä sille voisi painaa värejä puhtaasti. Happivalkaisu tarkoittaa menetelmää, jossa valkaisu aloitetaan hapella ja sen jälkeen jatketaan 4–5 muulla valkaisuvaiheella.
Happea käytetään hitsauksessa yleisimmin yhdessä polttokaasun (asetyleeni, nestekaasu) kanssa polttoleikkauksessa, juottamisessa, kaasuhitsauksessa, karkaisussa yms. prosesseissa. Happi on voimakas hapetin, joka kiihdyttää palamisreaktiota. Happea voidaan käyttää myös hitsauksen seoskaasuissa osakomponenttina aina 2 %:n asti.
Kemiallinen merkki: O2
Tiheys: 1,43 kg/m3
Suhteellinen tiheys: 1,14 (ilma=1)
Kiehumispiste paineessa 0,101 MP: -183 °C
Reaktiivisuus hitsauksessa: Hapettava
Pullokierre: DIN 477 nro. 6, 21,80 x 1,814 SFS 2294
YK-numero: 1072 (Happi, puristettu), 1073 (Happi, jäähdytetty neste)
Kaasujen käytössä on aina noudatettava huolellisuutta ja ohjeiden mukaisia turvallisuuskäytäntöjä. Tutustu aina ennen tuotteen käyttöä tuotteen käyttöturvallisuustiedotteeseen. Käyttöturvallisuustiedote on asiakirja, jolla välitetään tietoa aineen tai seoksen ominaisuuksista, riskeistä, sekä turvallisesta käytöstä teollisuus- tai ammattikäyttöön.
Happi ei ole syttyvä kaasu, mutta happipitoisuuden nousu voimistaa palamista voimakkaasti. Happi reagoi useiden orgaanisten ja epäorgaanisten aineiden kanssa voimakkaasti. Myös aineet, jotka katsotaan normaalioloissa palamattomiksi, saattavat syttyä palamaan. Palon vaikutuksesta kaasupullot voivat repeytyä/räjähtää.
Ihmiseen ilman happipitoisuuden muuttuminen vaikuttaa happivajauksena tai ylihapettumisena. Yli 75% happipitoisuuksien pitkäaikainen hengittäminen voi aiheuttaa pahoinvointia, huimausta ja hengitysvaikeuksia. Oireiden ilmaannuttua toimita uhri raittiiseen ilmaan ja ota tarvittaessa yhteys lääkäriin.
Nestemäinen happi ja happihöyryt ovat erittäin kylmiä ja aiheuttavat iholla ja silmissä paleltumisvammoja. Silmien paleltumisvammat saattavat johtaa pysyvään vaurioon. Eristämättömiin laiteosiin koskeminen paljaalla iholla saattaa aiheuttaa sen, että iho tarttuu kiinni ja repeää. Onnettomuuden sattuessa huuhtele runsaasti vaurioituneita kohtia haalealla vedellä ja ota yhteys lääkäriin.
Tietyt teräkset ovat sopimattomia käytettäviksi alhaisissa lämpötiloissa, koska ne haurastuvat ja menettävät iskunkestävyytensä. Alhaisissa lämpötiloissa käytettäviksi materiaaleiksi sopii normaalisti ruostumaton teräs, alumiini ja niiden seokset. Öljyt ja rasvat voivat reagoida hapen kanssa aiheuttaen itsestään syttyvän räjähdysmäisen palon.
Woikosken laatujärjestelmä, joka sisältää teollisten-, lääkkeellisten-, elintarvike-, erikois- ja nestekaasujen valmistuksen, täytön sekä jakelun, on saanut ISO 9001:2015 sertifikaatin. Standardi takaa laadukkaan toiminnan kaikilla Woikosken eri osa-alueilla.