Vety (H₂) on yleisin alkuaine maailmankaikkeudessa, ja se muodostaa noin 70 % universumin näkyvästä aineesta. Se on väritön, hajuton ja mauton kaasu, joka on ilmaa huomattavasti kevyempää – itse asiassa se on kevyin tunnettu alkuaine. Vety on erittäin palava ja muodostaa yhdessä hapen kanssa räjähtävän seoksen. Suurina pitoisuuksina vety on myös tukahduttavaa, sillä se syrjäyttää happea ja voi näin aiheuttaa tukehtumisvaaran.
Vetykaasun molekyyli koostuu kahdesta vetyatomista (H₂), ja se on yksinkertaisin ja kevyin tunnettu molekyyli. Vedyn olomuoto on yleensä kaasu, mutta se voidaan nesteyttää erittäin matalissa lämpötiloissa (alle -252,9 °C). Nestemäistä vetyä käytetään erityisesti avaruusteknologian ja rakettimoottorien polttoaineena sen suuren energiatiheyden ansiosta. Vedyn palamislämpötila on korkea, ja sen polttamisessa syntyy ainoastaan vettä (H₂O), mikä tekee siitä ympäristöystävällisen polttoainevaihtoehdon tulevaisuuden energiaratkaisuissa.
Vetyä on käytetty teollisuudessa ja laboratoriokäytössä jo 1600-luvun lopulta lähtien. Woikoski Oy on tuottanut vetyä teollisesti jo vuodesta 1913, yli 100 vuotta. Vetykaasulla on lukuisia käyttökohteita eri teollisuudenaloilla ja energiantuotannossa, ja sen merkitys kasvaa jatkuvasti ilmastonmuutoksen ja ympäristöystävällisten energiaratkaisujen myötä.
Suurin osa vedystä käytetään teollisiin prosesseihin kuten ammoniakin ja lannoitteiden valmistukseen, öljyteollisuuden prosesseihin ja metallin karkaisuun. Vetyä käytetään esimerkiksi jäähdytyskaasuna voimalaitoksissa, lasileikkauksessa, plasmaleikkauksessa, laboratoriokaasuna ja rasvojen hydrauksessa. Vedyn käyttö polttokennojen energialähteenä on tullut tällä vuosituhannella yhä tärkeämmäksi vedyn käyttökohteeksi.
Polttokennon avulla vetyyn tuotantoprosessin aikana sitoutunut energia muutetaan sähköksi ja lämmöksi. Polttokennoissa käytetään useita erilaisia tekniikoita, mutta niiden pääperiaate on samanlainen. Energiaa vapautuu, kun vety tai hyvin vetypitoinen aine yhtyy ilman happeen. Reaktiota edesauttaa katalyytti, joka päästää vetyprotonin läpi, muttei vetymolekyyliä. Reaktion seurauksena syntyy sähköä, lämpöä ja vettä.
Kemiallinen kaava: H2
Kiehumispiste: -252,9 °C
Suhteellinen tiheys: 0,07 (ilma=1)
YK-numero: 1049
Kaasujen käytössä on aina noudatettava huolellisuutta ja ohjeiden mukaisia turvallisuuskäytäntöjä. Tutustu aina ennen tuotteen käyttöä tuotteen käyttöturvallisuustiedotteeseen. Käyttöturvallisuustiedote on asiakirja, jolla välitetään tietoa aineen tai seoksen ominaisuuksista, riskeistä, sekä turvallisesta käytöstä teollisuus- tai ammattikäyttöön.
Vety on erittäin herkästi syttyvä kaasu, joka palaa kuumalla lähes näkymättömällä liekillä. Vetyilmaseoksen syttymiseen riittää pieni määrä energiaa. Paineenalainen vety saattaa purkautuessaan syttyä ilman selvää syttymislähdettä, esim. staattisesta sähköstä tai kuumasta pinnasta.
Vetypalo sammutetaan aina sulkemalla kaasun virtaus palopesäkkeeseen. Muut sammutustavat ovat vaarallisia koska vuotava vety voi syttyä helposti uudelleen ja syntynyt kaasupilvi aiheuttaa räjähdysvaaran. Palon leviämisen estämiseksi, jäähdytä vedellä palavan alueen
ympäristöä, jos voit tehdä sen turvallisesti.
Vetypitoisuuden kohoaminen hengitysilmassa aiheuttaa tukehtumisvaaran. Tukehtuminen tapahtuu huomaamatta ja voi johtaa kuolemaan.
Hapenpuutteesta kärsivä henkilö on toimitettava välittömästi raittiiseen ilmaan. Jos uhrilla on hengitysvaikeuksia tai uhri ei hengitä, anna mahdollisimman nopeasti tekohengitystä ja hälyytä apua. Uhria pelastaessa tulee huomioida, ettei tilaan jossa happikatoa on, pidä mennä ilman hengityslaitteita.
Vety pystyy tunkeutumaan tiettyjen materiaalien läpi, jotka muita kaasuja käytettäessä ovat turvallisia. Vety saattaa haurastuttaa tiettyjä
materiaaleja. Käytä vain vedylle soveltuvia materiaaleja.
Woikosken laatujärjestelmä, joka sisältää teollisten-, lääkkeellisten-, elintarvike-, erikois- ja nestekaasujen valmistuksen, täytön sekä jakelun, on saanut ISO 9001:2015 sertifikaatin. Standardi takaa laadukkaan toiminnan kaikilla Woikosken eri osa-alueilla.