Hajuhappi on väritön, hajustettu, palamista edistävä ja hapettava. Hapen ominaisuutena on, ettei ihmisen aisteista mikään pysty varoittamaan liian suuresta happipitoisuudesta ja mahdollisia vuotoja on vaikea havaita. Kun happeen lisätään hajusteainetta, pystytään vuoto ja kohonnut happipitoisuus haistamaan nenällä. Hajusteaine lisää näin työturvallisuutta.
Hajuhappea käytetään leikkauksessa, hitsauksessa, juottamisessa, liekkipuhdistamisessa, liekkikarkaisussa, palamisprosesseissa, testi- ja kalibrointikaasuna ja laboratoriokaasuna.
Hajuhappea täytetään 5, 10, 20, 40 ja 50 l:n pulloihin sekä pullopattereihin ( 12 x 50 l). Hajuhappipullon tunnistaa siipitarrasta sekä kaularenkaan oranssin värisestä merkistä. Hajusteaine on dimetyylisulfidia ( n. 10 ppm ).
Hajuhappea käytetään hitsauksessa yleisimmin yhdessä polttokaasun (asetyleeni, nestekaasu) kanssa polttoleikkauksessa, juottamisessa, kaasuhitsauksessa, karkaisussa yms. prosesseissa. Hajuhappi on voimakas hapetin, joka kiihdyttää palamisreaktiota. Hajuhappea voidaan käyttää myös hitsauksen seoskaasuissa osakomponenttina aina 2 %:n asti.
Koostumus: Happi 99,999%, Dimetyylisulfidi 0,001%
Tiheys: 1,43 kg/m3
Suhteellinen tiheys: 1,105 (ilma=1)
Kiehumispiste paineessa 0,101 MP: -183 °C
Reaktiivisuus hitsauksessa: Hapettava
Pullokierre: DIN 477 nro. 6
YK-numero: 3156
Kaasujen käytössä on aina noudatettava huolellisuutta ja ohjeiden mukaisia turvallisuuskäytäntöjä. Tutustu aina ennen tuotteen käyttöä tuotteen käyttöturvallisuustiedotteeseen. Käyttöturvallisuustiedote on asiakirja, jolla välitetään tietoa aineen tai seoksen ominaisuuksista, riskeistä, sekä turvallisesta käytöstä teollisuus- tai ammattikäyttöön.
Hajuhappi ei ole syttyvä kaasu, mutta happipitoisuuden nousu voimistaa palamista voimakkaasti. Hajuhappi reagoi useiden orgaanisten ja epäorgaanisten aineiden kanssa voimakkaasti. Myös aineet, jotka katsotaan normaalioloissa palamattomiksi, saattavat syttyä palamaan. Palon vaikutuksesta kaasupullot voivat repeytyä/räjähtää. Kohonnut happipitoisuus voi olla vaarallinen, sillä mm. palamisnopeus kasvaa huomattavasti. Happipitoisuuden nousu 21 %:sta 24 %:iin kaksinkertaistaa palamisnopeuden. Jos pitoisuus nousee 40 %:iin, palamisnopeus on jo kymmenkertainen.
Ihmiseen ilman happipitoisuuden muuttuminen vaikuttaa happivajauksena tai ylihapettumisena. Kun happeen lisätään hajusteainetta, pystytään vuoto ja kohonnut happipitoisuus haistamaan nenällä. Hajusteaine lisää näin työturvallisuutta. Yli 75% happipitoisuuksien pitkäaikainen hengittäminen voi aiheuttaa pahoinvointia, huimausta ja hengitysvaikeuksia. Oireiden ilmaannuttua toimita uhri raittiiseen ilmaan ja ota tarvittaessa yhteys lääkäriin.
Tietyt teräkset ovat sopimattomia käytettäviksi alhaisissa lämpötiloissa, koska ne haurastuvat ja menettävät iskunkestävyytensä. Alhaisissa lämpötiloissa käytettäviksi materiaaleiksi sopii normaalisti ruostumaton teräs, alumiini ja niiden seokset. Öljyt ja rasvat voivat reagoida hapen kanssa aiheuttaen itsestään syttyvän räjähdysmäisen palon.
Woikosken laatujärjestelmä, joka sisältää teollisten-, lääkkeellisten-, elintarvike-, erikois- ja nestekaasujen valmistuksen, täytön sekä jakelun, on saanut ISO 9001:2015 sertifikaatin. Standardi takaa laadukkaan toiminnan kaikilla Woikosken eri osa-alueilla.